Malaria

Deze levensbedreigende ziekte is het grootste gezondheidsprobleem ter wereld. Het treft elk jaar 216 miljoen mensen en maakt jaarlijks ruim 435.000 dodelijke slachtoffers. Elke 2 minuten sterft een kindje onder de 5 jaar aan de gevreesde ziekte. Elk jaar raken ruim 80.000 kinderen jonger 5 jaar levenslang gehandicapt (bron: World Health Organization).

Malaria is een parasitaire infectieziekte veroorzaakt door de Plasmodium parasiet. Deze parasiet leeft in het bloed van mens en dier. De mug die besmet bloed kan overbrengen van persoon tot persoon is de Anopheles mug. Deze mug is uitsluitend ‘s nachts actief. Het is daarom belangrijk voor de bevolking in malaria risicogebieden om zich te beschermen, door te slapen onder een geïmpregneerde klamboe.

Kleurrijke klamboes

Oegandese Rotarians bezoeken scholen in het noorden van Oeganda, waar malaria overvloedig voorkomt, en laten kinderen hun favoriete afbeelding uit een prentenboek kiezen. Zodra er donaties zijn ontvangen om een ​​hele school te dekken, worden de klamboes gedrukt waarna de kinderen hun persoonlijke, kleurrijke klamboe ontvangen op school. 

Twinga ventures Uganda print een populaire afbeelding op geïmpregneerde klamboes: een vlinder, een (huis)dier of het logo van een favoriete voetbalclub. Dat maakt het net heel persoonlijk en dat vermindert de kans dat het voor andere doeleinden wordt gebruikt, dan er onder te slapen.

Doe ook mee!

Voor slechts 6 euro slaapt een Oegandees kind onder een eigen,

bedrukte klamboe en is het drie jaar lang beschermd.

Stichting

De Stichting is een initiatief van Rotary Club Midden Betuwe-Valburg (D1550) in samenwerking met Rotary Club of Kiwatule en Rotary Club of Muyenga, Kampala, Oeganda (D9211).

Het stichtingsbestuur wordt gevormd door: Inge Grimm – voorzitter, Ignas Heitkönig – secretaris, Wim ten Böhmer – penningmeester. 

E-mail: RotaryStopMalaria@gmail.com
Bankrekening: NL98 RABO 0337199779 o.v.v.: Stichting Rotary MBV Stop Malaria
Fiscaal nummer/RSIN: 859444399   Kamer van Koophandel nummer: 73294497   ANBI status is in aanvraag